Patric och tonerna

I trean hörde jag Elvis för första gången. Efter det var inget sig likt. Det var slutet av sjuttiotalet och en våg av 50-talsnostalgi svepte över landet. På teve visades serien Happy Days (Gänget och jag) med Fonzie. Boppers släppte sin första LP 1978, och samma år hade filmen Grease premiär. 1979 gick jag på min första rockgala i Högavångsskolans aula för att lyssna på Olofströms svar på The Boppers, The Teen-Agers. Min kompis Palle gav mig ett varnande ord på väg dit: Få nu inte Elvis-feber, Patric, och klättra upp på scenen.

I fyran började jag spela gitarr i musikskolan. Jag hade lätt för det men tyckte att noterna och styckena vi fick spela var tråkiga. På höstterminen i femman mördades John Lennon och jag råkade se Beatles sjunga She Loves You i ett svartvitt klipp på tevenyheterna. Beatles kom ganska snabbt att bli en av favoriträtterna i min musikaliska föda. Elgitarren började locka allt mer. Jag köpte en begagnad Emperador (Stratocaster-kopia) och bildade bandet The Blusters tillsammans med mina klasskompisar Palle och Danne. På högstadiet var jag med i reggaegruppen Fritt Fall.

1985 flyttade jag till Malmö för att gå musiklinjen på S:t Petri läroverk. Efter två år på musiklinjen kom jag in på Musikhögskolan. Jag hamnade i en svacka och funderade på att lägga av med musiken. När jag fått min examen fick jag emellertid jobb som gitarrlärare i Karlskrona. Det blev en nytändning. Jag insåg att jag faktiskt kunde en hel del samtidigt som jag tvingades spela och instruera varje dag. 1993 kom jag med i Björnson band och de närmaste åren hade vi en hel del spelningar. Jag fick välbehövlig mängdträning i bluestolvor, men inom mig hade en längtan efter att skriva fått fast grepp om mig. Jag hade gett tonerna en chans. Nu var det dags för orden.

Musikaliskt CV
 • Musikhögskolan IE elgitarr, “andra genrer”, 1987-1992. Malmö.
 • Björnson band, 1993 – .
 • Medverkan på Björnsons CD-skivor Trolleblues 1993, Göingeskog 2005, Brevet 2009, Blå himmel 2016.
 • Idaho, countryband med bl a Ida Seve, Victor Brodén och Johan Glössner.
 • Anneli Thor band, Karlskrona 1997-1998.
 • Ali och Rebban dyker upp, barn-CD.
 • Musiklärare på estetiska programmet i Karlskrona 1993-1998.
 • Musiklärare på Värmdö gymnasium 2000.
 • Musiklärare på Vägga gymnasium 2001.
 • Musiker i revyorkestern i Det gamla revygänget, Olofström (7 år).
 • Framträdanden tillsammans med jazzpianisten och kompositören Niklas Bjarnehäll.
 • Framträdanden tillsammans med Musik i Blekinges ensemble Unit förstärkt med Jonas Castell.
 • Still Beating, soloskiva, 2018, tillsammans med Niklas Bjarnehäll, Niclas Höglind, Kristofer Johansson, Jonas Castell, Ida Seve.
 • Har genom åren även hållit gitarrcirklar i olika studieförbunds regi.

“Patric är en exceptionellt mångfacetterad musiker som är ett proffs ut i fingerspetsarna.”

Victor Brodén, basist

“Patric är en begåvad gitarrist med stor spännvidd och det är en fröjd att spela tillsammans med musiker som honom som lyssnar och “känner in” vad övriga i bandet gör, särskilt när det är mycket improvisation inblandat.”

Palle Carlson, basist i Björnson band

“Patric har väldigt länge tillhört den lilla skara musiker som genom att bara spela EN ton kan fånga en lyssnare eller medmusikant.”

Niklas Bjarnehäll, pianist, kompositör